Jeżeli chcesz uczestniczyć w dyskusji i mieć dostęp do innych kategorii musisz być zarejestrowanym użytkownikiem. Jeżeli już posiadasz konto zaloguj się.
Jeżeli jeszcze nie posiadasz konta, poproś o rejestrację.
Vanilla 1.1.6 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Wideo_Instytut #13
24.09.2008, g.20:00, Łódź, klub Jazzga, wstęp wolny
www.myspace.com/wideo_instytut
www.instytut.zak.lodz.pl
www.jazzga.info
Wideo_Instytut to cykl projekcji filmów dokumentalnych, teledysków, video bootlegów, a nawet pełnometrażowych filmów fabularnych poświęconych szerokopojętej muzyce alternatywnej i kulturze DIY.
13 edycja Wideo_Instytutu odbędzie się we współpracy z magazynem Pop Up (www.popupmusic.pl).
Ken Vandermark "Musician", reż. Daniel Kraus, rok produkcji: 2008, czas trwania: 58 minut
Wideo_Instytut zaprasza na drugą w Polsce otwartą projekcję dokumentu Daniela Krausa poświęconego jednemu z najważniejszych muzyków jazzowych naszych czasów - Kenowi Vandermarkowi. Ten chicagowski saksofonista i klarnecista to ikona współczesnego free jazzu i improwizacji. Jego tytaniczna praca (Vandermark grywał bądź gra nadal w ponad 40 zespołach, nagrał z nimi ponad 100 albumów) znacznie przyczyniła się do renesansu free impro za Atlantykiem i w Europie. W filmie Krausa obejrzymy w akcji kilka ansambli w składzie z Vandermarkiem, m.in. Atomic/School Days, duet Vandermark/Paal Nielsen-Love czy combo Powerhouse Sound. Nie zabraknie również wywiadów, zarówno z głównym bohaterem filmu, jak i z muzykami współpracującymi z Vandermarkiem. "Musician" to pozycja obowiązkowa dla fanów współczesnego free jazzu.
Fragment: http://pl.youtube.com/watch?v=WtSYQAtK6RY
"The World According to John Coltrane", rok produkcji: 1990, czas trwania: 60 minut
Tej postaci przedstawiać nie trzeba. Szczegóły: http://en.wikipedia.org/wiki/The_World_According_to_John_Coltrane
Trane live: http://www.youtube.com/watch?v=NllPZ5_Tw40
Chicago Underground Trio "Chronicle", reż. Raymond Salvatore Harmon, rok produkcji: 2007, czas trwania: 76 minut
"Chronicle" to zapis fenomenalnego koncertu tria Chicago Underground z 31 lipca 2007 roku z chicagowskiego German Cultural Center. Zfilmowany przez audiwizualnego artystę Raymonda Salvatore Harmona (znanego w Polsce z wizualizacji do muzyki Exploding Star Orchestra) występ to jedna z najoryginalniejszych prób rejestracji grającej na żywo kapeli. Harmon nie ograniczył się do surowego nagrywania, ale poddał wideo graficznej postprodukcji nakładając na obraz kolorowe, niekiedy mocno abstrakcyjne warstwy. Muzycznie jest to jeden z najmniej przystępnych materiałów występującego w składzie: Rob Mazurek (kornet, laptop, moog, perkusjonalia), Chad Taylor (perkusja, wibrafon, marimba), Jason Ajemian (kontrabas) Chicago Underground Trio. Warto jednak wytrwać do finałowego utworu "Transcendence", jednej z najpiękniejszych kompozycji z pogranicza postrocka i futurystycznego jazzu.
Trailer: http://pl.youtube.com/watch?v=sHjUSCmxNrM
świetny plakat...
zapowiada sie ciekawie, szczegolnie koncert 'Chicago Underground Trio'. A plakat mistrz =]
dzięki, wpadnij napijemy się piwa
i oczywiście wpadnij też na mój ślub
siema, może ktoś z Was ma moją kopię filmu "Music for Experimental Film", którą zamierzałem dzisiaj puścić, ale nie mogę jej znaleźć?
troche peszek :( ja oczywiscie nie pozyczalem
trudno, i tak przyjdzie z 10 osób :D
wiem, że dawałem film Grundigowi podczas nocy kina niemego podczas urodzin, ale nie pamiętam czy ją odbierałem
halo halo
klub jazzga właśnie mnie powiadomił, że jeszcze trwa remont i dziś wideo_instytut się nie odbędzie,
sorry
no tak.... 13 instytut... coś jest w tej liczbie. Jak jechałam pociągiem 13.08 to wysiadłam nie na tym dworcu. Już nie mówiąc o tym, że zaspałam i pierwszy raz w życiu wyszykowałam się do wyjścia w 30 minut...
no tak, dopiero teraz to zajarzyłem
luz, będzie we wrześniu
ale czad... to oni nie dali Ci znac, ze planowana impreza sie nie moze odbyc !??? Majeranek jest debesciak ;-)
ano :D
update, do zobaczenia w jazzdze
Od 1 do 13 z 13